Expert in Kwaliteitsvolle Sterke Daken
- …
Expert in Kwaliteitsvolle Sterke Daken
- …
ISOLATIE
KSD – Construct zorgt naast de afdichting van uw belangrijkste daken en gevels ook graag mee voor een
goede dakisolatie of wandisolatie.In het plaatmateriaal verwerkt of afzonderlijk toegevoegd. We werken ook hier enkel met de betere merken die een
optimale R – waarde en kwaliteit kunnen garanderen.Rockwool, URSA, IKO Enertherm, Bauder,Kingspan, Knauf…
Isolatie
Zeer belangrijk tegenwoordig voor elk gebouwtype is een goede isolatie.
Daarbij is het natuurlijk uiterst belangrijk dat je eerst een keuze maakt tussen alle - of toch zeker de belangrijkste - isolatietypes.
Type 1 - Zachte minerale wol platen
Glaswol en rotswol zijn meestal makkelijk te verwerken en isoleren thermisch gezien redelijk goed.
Minerale wol wordt veel toegepast als isolatie van hellende daken, platte daken, zoldervloeren, voorzetwanden en spouwmuren.
• Goede prijs-kwaliteitverhouding
• Geluiddempend en onbrandbaar
• Goede thermische & akoestische isolatie
• Grote isolatiedikte nodig.
Soorten
Glaswol dekens en gespoten glaswol
Glaswol is vooral geschikt voor het isoleren van hellende daken. Dit isolatiemateriaal is eenvoudig op maat te snijden en kan makkelijk tussen de kepers van het dak geplaatst worden.
Glaswol dekens zijn goedkoop, hebben een goede brandwerendheid en goede isolatiewaarde. Wel beschermende handschoenen dragen en een stofmasker want de vezels zijn irriterend voor huid en longen.
Glaswol bestaat ook in een gespoten vorm, waarmee holtes vlot kunnen opgevuld worden en koudebruggen vermeden.
Rotswol dekens en platen
Rotswol is een minerale wol met goede isolerende eigenschappen. Het is geschikt voor isolatie van hellende daken, maar je kunt er ook de zoldervloer mee isoleren.
Het heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als glaswol maar isoleert akoestisch iets beter. Rotswol is verkrijgbaar in dekens en platen. Ook hier zijn handschoenen en een stofmasker aanbevolen te gebruiken.
Type 2 - Harde kunststof platen
Harde kunststofplaten als EPS, XPS, PUR en PIR zijn chemische hardschuimen op basis van aardolie. Het zijn lichte materialen die goed isoleren en quasi ongevoelig zijn voor vocht. Het is om deze reden dat vooral de kunststof isolatieplaten (zoals PIR isolatieplaten) erg geschikt zijn voor isolatie van hellende en platte daken of voor gebruik in vochtige ruimtes zoals gevels en kelders.
• Hogere isolatiewaarde dan minerale wol (minder dikke isolatie voor zelfde isolatiewaarde).
• Makkelijk af te dichten als dampscherm, de betere hebben vaak een alu cacheringsvlies.
• Minder geschikt als geluidsisolatie.
• Minder geschikt om los tussen kepers te plaatsen.
• Mlot versnijdbaar en lichter in gewicht.
Soorten
PIR - isolatieplaten
Tot op heden de meest verkochte en best presterende plaat. PIR (polyisocyanuraat) isolatieplaten zijn met name geschikt voor het isoleren van alle soorten daken.
Ze zijn vochtbestendig, hebben een hoge isolatiewaarde en zijn drukvast. Ze kunnen zowel gebruikt worden bij platte als bij hellende daken. PIR is brandwerend en makkelijk te verwerken. Naast dakisolatie is het ook geschikt als isolatie voor de zoldervloer dankzij zijn hoge druksterkte.
PUR - isolatieplaten
PUR is verkrijgbaar in de vorm van platen of gespoten schuim. PUR isoleert erg goed, is slechts beperkt gevoelig voor vocht en is zeer duurzaam. Of je best schuim of platen kiest hangt af van de vrije ruimte en opbouw van het dak.
PUR kan net als de iets betere PIR in allerlei diktes worden aangebracht. Het is niet het meest milieuvriendelijke of dampopen isolatiemateriaal, maar thermisch gezien presteert het in de meeste gevallen uitstekend. PIR is eigenlijk de verbeterde versie van PUR, maar ook iets duurder.
XPS - isolatieplaten
XPS platen zijn populaire kunststof isolatieplaten die veel worden gebruikt bij de isolatie van verschillende ruimtes in huis. Het is een materiaal dat goed tegen vocht kan, grote druk kan verdragen en zijn isolatiewaarde een lange tijd behoudt. Dat komt door de gesloten schuimstructuur van de platen. Door deze schuimstructuur komt er, net als bij PIR nauwelijks vocht doorheen, waardoor schimmels geen kans maken.
Door deze eigenschap worden de platen vaak bovenop niet geïsoleerde (roofing) daken gebruikt om alsnog een goede vocht en temperatuurbestendige isolatie te creëren. Als mechanische fixatie wordt hier vaak ballast voorzien (als de constructie het toelaat) in de vorm van rolgrind of tegels.
XPS is een kunststof isolatiemateriaal en staat voor geëxtrudeerd polystyreen, ook wel hardschuim genoemd. Tijdens het productieproces vormen zich miljoenen kleine cellen in het isolatiemateriaal. Deze cellen zorgen voor een gesloten en vlak oppervlak van het isolatiemateriaal.
XPS is in feite het betere broertje van EPS (piepschuim) en populair dankzij de inzetbaarheid voor allerlei verschillende ruimtes en de redelijke thermische waarde in verhouding tot zijn relatief lage prijs. Daarnaast is XPS net als de andere schuimplaten zeer licht, waardoor het een prettig materiaal is om mee te werken.
EPS - isolatieplaten
EPS is een afkorting van geëxpandeerd polystyreen, ook wel tempex, piepschuim of polystyreen genoemd. EPS is een populair en veelzijdig isolatiemateriaal: het heeft geen sterke isolerende eigenschappen, maar is wel licht van gewicht. U kunt dit materiaal daarom voor verschillende doeleinden gebruiken, zoals het isoleren van de vloer, kruipruimte en ook het dak.
EPS bestaat maar uit één materiaalsoort: polystyreen. De polystyreenkorrels worden in een mal verhit, waarna ze gaan uitzetten en aan elkaar kleven. Op die manier komen er luchtbellen in de korrels en ontstaat er stilstaande lucht. Deze stilstaande lucht is een goede isolator.
EPS-platen zijn geschikt voor dakisolatie, maar dit wordt nu veel minder vaak toegepast dan vroeger omdat zowel PUR en PIR als XPS niet veel duurder maar veel beter zijn.
Type 3 - ECO - Isolatie
Naast deze populaire isolatievormen bestaan natuurlijk nog tal van mogelijkheden om je dak degelijk en misschien iets natuurvriendelijker te isoleren.
Wij gaan hier niet te diep op in omdat wij deze soorten zelf niet gebruiken (onbekend is onbemind), maar we onderlijnen zeker het ecologisch verantwoord principe hiervan.
De meest gebruikte binnen deze groep van natuurlijke materialen soorten zijn:
- Schapenwol
- Papiervlokken (cellulose)
- Houtwol
- Kurk
- Hennep
Thermische terminologie
R-waarde
De R-waarde is de weerstand die een isolatiemateriaal biedt tegen warmteoverdracht. Hoe hoger de R-waarde, hoe effectiever het materiaal isoleert.
De goede R-waarde hangt af van verschillende factoren, zoals het klimaat en het beoogde isolatiedoel. In koudere klimaten is een hogere Rd-waarde nodig om voldoende thermische isolatie te bieden, terwijl in mildere klimaten lagere waarden mogelijk geschikter zijn.
De warmteweerstand R uitgedrukt in m²K/W geeft dus weer in welke mate warmte weerstand ondervindt om door een materiaallaag heen te raken. Of korter: de R-waarde geeft aan hoe goed een bepaalde laag isoleert. Hoe groter de R-waarde, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert.
Welke factoren zijn hiervoor bepalend? Enerzijds natuurlijk de lambda-waarde van het isolatiemateriaal. Anderzijds ook hoeveel of hoe dik je isoleert.
RC - waarde
De Rc-waarde, ook wel warmteweerstand van de constructie genoemd, meet de totale thermische weerstand van een constructie, inclusief alle materialen en lagen. Het geeft aan hoe goed de hele constructie warmte vasthoudt en is vooral relevant voor muren, daken en vloeren.
Lambda waarde
De thermische geleidbaarheid, geeft aan hoe snel warmte door een materiaal heen gaat. Hoe lager de Lambda waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Deze waarde is essentieel bij het vergelijken van verschillende isolatiematerialen.
U-waarde
Deze waarde staat voor warmtedoorgangscoëfficiënt en meet het warmteverlies door een volledige constructie, inclusief ramen, deuren en muren. Een lagere U-waarde duidt op betere isolatieprestaties.
K-waarde
De K waarde is relevant voor beglazing en geeft aan hoeveel warmte er via ramen en deuren verloren gaat. Een lagere K-waarde betekent dat het glas efficiënter isoleert.
R-waarde berekenen
R = D / λ
R-waarde = dikte isolatie / λ-waarde.
De formule om de R-waarde te berekenen is dus:
R = dikte van isolatie / lambda.
De isolerende capaciteit van een bepaalde materiaallaag is afhankelijk van én hoe dik (d) je isoleert én hoe goed het materiaal zelf isoleert (lambda). Hoe hoger het getal, hoe meer weerstand en hoe beter de laag in kwestie dus isoleert.
Voorbeeld berekening - Premie Vlaamse Overheid
De Vlaamse overheid keert een premie uit als je dakisolatie minimaal een R-waarde van 4,5 m²K/W heeft.
Wil je dus weten of je met 20 cm minerale wol de vooropgestelde R-waarde van 4,5 haalt, dan nemen we de formule er even bij: R = d/lambda.
De dikte wordt uitgedrukt in meter. 20 cm wordt dus 0,2 meter. De lambda-waarde van minerale wol is gemiddeld ongeveer 0,040.
Dus 0,2/0,040 = 5 m²K/W.
Dat is dus prima om in aanmerking te komen voor een premie en leert ons omgekeerd dat we er met 18 cm ook waren gekomen.
d = lambda x R.
Dat geeft: 0,040 x 4,5 = 0,18 meter, oftewel 18 cm minerale wol.
BTW BE 0679.677.515